2021-2022 m.m. naujienos

(Ne)atrastas Vilnius su Kultūros paso edukacijomis

Itin lietingą birželio 21-osios rytą 5-10 klasių mokiniai išvyko patyrinėti, naujai atrasti nematytas, nelankytas Vilniaus edukacines vietas, tinkamas apmokėti iš Kultūros paso lėšų. Pasidalinę į 3 amžiaus grupes, tyrinėjome neatrastas vietas. Tik atvykę 5-6 klasių mokiniai aplankė Vilniaus Arkikatedrą, o 7, 10 klasių mokiniai kilo į VU Šv. Jonų bažnyčios varpinę. Vieni – peržvelgę senamiesčio panoramą, kiti – Vilniaus Arkikatedrą, skubėjome į Valdovų rūmus. Čia vaikai susipažino su istorijos ir kultūros paveldo karalyste – Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijomis. Mokiniai sužinojo, kokio senumo istorijos paslaptis jis saugo. Pasivaikščiojome tarp mūrų, kuriuos gaubia atkurtas Valdovų rūmų pastatas, apžiūrėjome šioje teritorijoje aptiktus unikalius archeologinius radinius. Pasigrožėjom papuošalais, menių atkurtais istoriniais reprezentaciniais interjerais, kuriuos puošia koklinės krosnys, autentiški gobelenai, Jogailaičių dinastijos atstovų atvaizdai, istoriniai baldai bei kiti originalūs eksponatai. Aplankę muziejų, išskubėjome vėl į skirtingas vietas.

8-9  klasių mokiniai rinkosi edukacijas po Vilniaus senamiestį „PASIVAIKŠČIOJIMAI PO VILNIAUS SENAMIESTĮ / RADVILŲ PAVELDAS VILNIAUS SENAMIESTYJE“. Užsiėmimą organizavo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus įsikūręs Mažuosiuose Radvilų rūmuose. Radvilos-įtakingiausia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščių giminė. Vilniuje turėję 9-ias rezidencijas. Užsiėmimo metu ekskursantai vaikščiojo po Vilniaus senamiestį ir ieškojo, kur stovėjo jų rūmai, kalbėjo apie jų įtaką politiniame ir kultūriniame LDK gyvenime. Nors gidė siūlė likti muziejuje „po stogu“, tokią programą ir Vilnių iš po skėčio  tikrai atsimins visi, nes stipriausias lietus merkė be gailesčio ir nė kiek nesugadino nuotaikos. Mokiniams teko slėptis Vilniaus arkikatedroje, apžiūrėti Šv. Kazimiero koplyčią, klausytis dailės mokytojos pasakojimo.

5-6 klasių mokiniai išėjo į Gedimino bokštą, kur dalyvavo edukacinėje veikloje „Baltijos kelias“. Susiskirstę į 4 mišrias komandas, vaikai turėjo apibūdinti trijų Baltijos šalių vėliavų spalvų reikšmes, atliko užduotis, atsakinėjo į klausimus, koks žodis labiausiai tinka apibūdinti Baltijos keliui: „Drąsa, vienybė, laisvė“.

Tuo tarpu 7, 10 klasių vaikų laukė orientacinis žaidimas „(Ne)Dingusio Vilniaus paieškos“. Žaidimo metu mokiniai privalėjo surasti reikiamus objektus patys, pasitelkę mobilioje aplikacijoje nurodytus žemėlapius. Aišku, dėl blogo oro maršrutas buvo sutrumpintas ir vyko į Vilniaus Zoo parką, kur laukė edukacija „Kitas kampas: gyvūnai iš apačios“. Visų klasių mokiniams labai patiko ne tik iš tolo apžiūrėti gyvūnus, bet ir paliesti. Na, o pavalgyti ir papramogauti 5-7, 10 klasių mokiniai vyko į prekybos ir pramogų centrą „Akropolis“, o 8-9 klasės rinkosi laisvalaikio ir pramogų centrą „Vilnius Outlet“. Grįžtant namo autobusuose skambėjo mokinių dainos, mezgėsi draugystės, o nuovargis greit pasimiršo.