Naujienos

Gedulo ir vilties diena

Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną prisimename ir pagerbiame tuos, iš kurių buvo atimta, kas žmogui brangiausia – Laisvė ir Tėvynė. 1941 m. birželio 14 d. 3 valandą nakties Maskvos įsakymu visame Pabaltijyje – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – vienu metu prasidėjo masiniai areštai ir žmonių trėmimai į Sibirą. Skaičiuojama, kad iš viso prievarta iš savo namų išvežta ir nuo artimųjų atskirta 130 tūkst. Lietuvos gyventojų, tarp kurių buvo ir Klausučių seniūnijos gyventojų.
Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kvietė visas bendrojo ugdymo įstaigas paminėti Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną. Šiemet minėjome 83-iąsias pirmųjų Lietuvos gyventojų trėmimų metines, kai per vieną savaitę iš Lietuvos buvo ištremta apie 17 500 žmonių. Šių metų paminėjimui organizatoriai siūlė pilietinę iniciatyvą „Traukinys į nežinią“. Sūdavos pagrindinės mokyklos bendruomenė prisijungė prie šios akcijos. Dienos minėjimą pradėjome menine kompozicija, kurios metu turėjome galimybę išgirsti, pagerbti Klausučių seniūnijos tremtinių pavardes. Dailės pamokų, klasių valandėlių metu ar namuose mokiniai gamino traukinio vagonus. Literatūros ir istorijos pamokų metu vaikai su vaikais buvo prisiminta Lietuvos istorija. Mokiniai domėjosi, kas iš artimųjų, giminaičių ar senelių pažįstamų buvo kadaise ištremti, samprotavo apie žmonių jausmus, potyrius.
Gedulo ir Vilties dienos paminėjimas – tai prasminga pilietiškumo pamoka mūsų mokiniams, visai mokyklos bendruomenei. Tik mūsų visų dėka galime puoselėti istorinę atmintį, kad istorija tęstųsi.