2022-2023 m.m. naujienos

Pi diena mokykloje

Pi diena mokykloje

Pi diena (angl. Pi Day) – neoficiali kasmetinė šventė, skirta matematinei konstantai pi paminėti. Pi – iracionalusis skaičius, kurio apytiksli reikšmė yra 3,14. Matematikos mėgėjų Pi diena švenčiama kovo 14 d. („3/14“ datos formate „mėnuo/diena“), nes 3, 1 ir 4 yra skaičiaus π (pi) pirmosios trys reikšmės.

7 ir 8 klasių mokiniai ir jų auklėtojos vykdo eTwinnig projektą „Inspired By Geometry“. Viena iš kovo mėnesio veiklų buvo Pi dienos šventė. Šventėme kovo 13 d. Pertraukų metu mokiniai tikrinosi savo jėgas BLIC turnyre „Hanojaus bokštai”. Hanojaus bokštų uždavinį 1883 metais suformulavo prancūzų matematikas Eduardas Lukas (Edouard Lucas). Duoti trys stiebai ir aštuoni skirtingo dydžio diskai. Uždavinys prašo perkelti visus diskus nuo pirmojo stiebo ant paskutiniojo, laikantis tokių taisyklių: vienu ėjimu galima kelti tik vieną diską; diską galima užmauti tik ant tuščio stiebo arba uždėti ant didesnio už jį. Mokiniai bandė perkelti 4 žiedus. Greičiausiai užduotį įveikė 10 klasės mokinys Matas, antras liko Justas iš 8 kl., o trečias – Edvinas iš 7 kl. Nugalėtojai buvo apdovanoti tai įrodančiais sertifikatais.

Ilgosios pertraukos metu vyko matematinė estafetė. Mokiniai turėjo ne tik gerai išspręsti, bet ir susirasti kitą užduotį. Užduotys buvo išdėliotos skirtingose mokyklos vietose. Kadangi tai integruoto projekto veiklos, tai ir užduotys buvo ne tik matematinės. Kiekvienas estafetės dalyvis gavo ir užduotį, pateiktą anglų kalba. Taigi, pirmiausia reikėjo išsiversti, tik po to išspręsti. Estafetėje dalyvavo komandos iš 5-10 klasių. Greičiausiai viską įveikė 10 kl. komanda, antri buvo aštuntokai, treti – septintokai. Komandos buvo apdovanotos sertifikatais ir saldžiu paskatinimu. Sveikiname nugalėtojus!

Diena buvo kitokia ir pamatėme, kad ir matematika gali būti įdomi.

 

Mokytoja Liuda Mikelaitienė