2022-2023 m.m. naujienos

Gedulo ir vilties diena

Gedulo ir vilties diena
Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną prisimename ir pagerbiame tuos, iš kurių buvo atimta, kas žmogui brangiausia – laisvė ir Tėvynė. 1941 m. birželio 14 d. 3 valandą nakties Maskvos įsakymu visame Pabaltijyje – Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – vienu metu prasidėjo masiniai areštai ir žmonių trėmimai į Sibirą. Skaičiuojama, kad iš viso prievarta iš savo namų išvežta ir nuo artimųjų atskirta 130 tūkst. Lietuvos gyventojų, tarp kurių buvo ir Klausučių seniūnijos gyventojų.
Tarptautinės Komisijos paraginti šiais metais prisijungėme prie pilietinės iniciatyvos „Vilties paukštis“. Šios dienos minėjimą pradėjome menine kompozicija, kurios metu turėjome galimybę išgirsti, pagerbti Klausučių seniūnijos tremtinių pavardes. Dailės pamokų metu mokinių gaminti Vilties paukščiai surado vietą mokyklos parkelyje.
Po minėjimo mokykloje 7 klasės mokiniai su mokytoja Rita išskubėjo į šiai dienai skirtą renginį „Nešini vardu Lietuvos – stipresni už negandas ir laiką...“, kuris vyko prie Vilkaviškio viešosios bibliotekos. Aplankė ir uždegė atminimo žvakelę prie paminklo Vilkaviškio geležinkelio stoties.
Ruoštis šios dienos minėjimui su vaikais pradėjome jau prieš mėnesį. Vaikai lietuvių kalbos ir literatūros pamokų metu domėjosi apie savo artimųjų likimus, ar nebuvo ištremtųjų į Sibirą, aptarė Misijos Sibiras dalyvių tikslus, uždavinius, atliktus darbus. Tiek lietuvių kalbos ir literatūros, tiek ir istorijos pamokose vaikai diskutavo apie tremtinių dalią, ją susiejo su šiandieninėmis pasaulio aktualijomis, žiūrėjo dokumentinius ir vaidybinius filmus apie tremtinius. Tikime, kad tik mūsų visų dėka galime puoselėti istorinę atmintį.