2016-2017 m. m kronika

Žiema, žiema, bėk iš kiemo!

Užgavėnės – viena gražiausių žiemos švenčių. Šią šventę prieš Gavėnią, likus 7 savaitėms iki Velykų, savomis tradicijomis švenčia visas pasaulis. Vasario 27 d. visi Sūdavos pagrindinės mokyklos mokiniai kartu su lietuvių k. mokytoja Rita Mykolaitiene ir pradinių klasių muzikos mokytoja R. Slabodiene nutarė prisiminti senąsias liaudies tradicijas ir triukšmingai išvyti žiemą bei pasitikti pavasarį.

Šventė prasidėjo kvieslių paraginimu atvykti į šventę ir išvyti žiemą iš kiemo. Pasibaigus pamokoms visi mokiniai ir mokytojai sugužėjo į mokyklos salę. Čia mokyklos vyresnieji mokiniai kepė gardžiausius blynus ir vaišino jais kiekvieną atvykusį šventės dalyvį. Gardžiausios sriubos lėkštė, kurią išvirė Sūdavos kaimo bendruomenės pirmininkė Rita Brazaitienė, sušildė ne vieno dūšią. Tariame nuoširdų ačiū bendruomenės pirmininkei.

Renginį pradėjo ir organizavo dramos būrelio vaikai vadovaujami mokytojos R. Mykolaitienės. Čia galėjome išvysti visus tradicinius Užgavėnių persirengėlius: raganas, čigonėles, velnius, giltines, elgetas, daktarėlius ir svarbiausius šventės personažus – kanapinį ir lašininį. Visos šventės metu jautėsi kovinga įtampa tarp kanapinio ir lašininio. Šia dvasia užsikrėtė ir kiti renginio dalyviai. Mokiniai viso renginio metu dalyvavo įvairiausiose varžytuvėse: kas mušė „žiužį“, kas išmėgino savo jėgas bulvių mėtymo į krepšelius rungtyje, o kas aiškinosi stiprumą virvės traukime. Gražiausias dainas sudainuoti, linksmiausius šokius, ratelius sušokti pamokino pradinių klasių mokinukai vadovaujami muzikos mokytojos R. Slabodienės. Visus žaidimus, pokštus, rungtis vainikavo pagrindinio personažo Kanapinio pergalė prieš Lašininį. Regis, mums tikrai pavyko nugalėti ir sunaikinti žiemą ...

Na, o kad pavasaris tikrai ateitų, beliko tik sudeginti Morę. Tad visa persirengėlių procesija su More rankose patraukė į lauką, kur mokyklos kieme jau buvo sukrautas laužas. Beliko tik uždegti laužą ir atsisveikinti su savo nuodėmėmis, ydomis, blogais įpročiais.

Nuo trečiadienio prasideda griežtas pasninkas – Gavėnia. Per Gavėnią, susikaupimo, rimties ir prisikėlimo laukimo metą, privaloma pasninkauti, draudžiama „uliavoti“, šėlti, triukšmauti.

Lietuvių k. mokytoja Rita Mykolaitienė