2012-2013 m.m. kronika

Paskaita apie narkotikų žalą

Apie narkotikus ir narkomaniją          

 

 

 

Narkotikai – tai realybė, egzistuojanti šalia mūsų. Visas šalis veikia pražūtingas narkotikų vartojimas: sužalota žmonių sveikata, padidėjęs nusikalstamumas, smurtas, ankstyvos mirtys. Prieš keliolika metų žodis „narkotikai“ mums tereiškė kažką tolima, svetima, maža ką turintį bendro su mūsų gyvenimu, su mūsų aplinka. Specialistai teigia, kad kiekvienais metais Lietuvoje nuo narkotikų miršta apie 300 žmonių.

Narkotikai – tai gamtinės ar sintetinės medžiagos, kurios dėl kensmingo poveikio jomis piknaudžiaujantiems žmonėms sukelia sunkų sveikatos sutrikimą, pasireiškiantį psichine ar fizine priklausomybe. Prie narkotinių medžiagų priprantama ir be jų negalima normaliai jaustis. Žmogus įsukamas į užburtą ratą: įsigyti narkotikų, vartoti, valandėlė geros savijautos, pristigti, vėl pirkti ir šitaip be galo. Narkotikai – brangūs.                                                     

Dažnai pinigų tenka prasimanyti nusikalstamais būdais. Rizikuojama dar ir todėl, kad negali žinoti, kaip tam tikras narkotikas paveiks. Yra žmonių, kurie miršta, pavartoję pirmą kartą. Liūdna, bet taip yra.

Gana greitai gerai savijautai palaikyti narkotikų reikia vis daugiau ir daugiau.

Narkotikams priskiriama daugiau nei  šimto pavadinimų medžiagų. Priklausomybę sukeliančios medžiagos pgal tarptautinę ligų kvalifikaciją yra šios:

1.  Alkoholis.

2.  Opiatai (morfijus,  heroinas, kodeinas).

3.  Kanabinoidai (kanapės, marihuana, hašišas).

4.  Raminamieji ir migdomieji vaistai.

5.  Kokainas.

6.  Stimuliatoriai (amfetaminas, efedronas, kodeina)].

7  .Haliucinogenai (LSD, ekstzy).

8.  Tabakas.

9.  Lakiosios medžiagos (klijai, tirpikliai, acetonas).

Manoma, kad dar akmens amžiuje žmonės žinojo opijų,hašišą,kokainą. Įvairios narkotinės medžiagos būdavo vartojamos religinių ritualų, būrimų metu, per laidotuves ir kitas apeigas. Pirmasis pastebėjęs, kad šios medžiagos gali sukelti priklausomybę buvo žymus gydytojas ir filosofas Avicena, gyvenęs 11-ame amžiuje.

                Jaunimas yra labiausiai pažeidžiama visuomenės dalis,todėl  narkotikų rinka siekia užtikrinti nuolatinį jų poreikį.Narkotikai įsiūlomi jauniems žmonėms. Kuo daugiau jie tampa priklausomi, tuo didėja narkotikų paklausa.

                Narkotikų platintojai  narkotikus pateikia kaip neišvengiamą sudėtinę gyvenimo dalį, skirtą atsipalaidavimui, dvasios penui. Asmuo, priklausomas nuo narkotinių medžiagų-narkomanas. Iš pirmo žvilgsnio narkomanai niekuo nesiskiria nuo kitų, gali būti šmaikštūs, protingi, kūrybingi. Asmenys, vartojantys narkotines medžiagas, kurios nesukelia fizinės priklausomybės, gali ilgai slėpti savo įprotį. Bėdos prasideda, kai nustatomas galvos smegenų pažeidimas, asmenybės sutrikimas- mažėja interesų, žmogus darosi banalus. Kita grupė žmonių renkasi sunkesnius narkotikus. Tokius narkomanus vosuomenė lengvai pastebi, nes jie tampa fiziškai priklausomi nuo cheminių medžiagų.

                Jei paklaustume vaikų ar paauglių, vartojančių narkotikus, kodėl jie tai daro, jie dažniausiai atsakytų maždaug taip:

  • maištaudami;
  • nori priklausyti tam tikrai draugų grupei;
  • iš smalsumo, mėgsta rizikuoti;
  • tai įprasta vakarėlio metu;
  • tai  suteikia, drąsos, pasitikėjimo;
  • nori įveikti blogą nuotaiką;
  • narkotikų lengva gauti.

 

Daugelis šių narkotikų vartojimo priežasčių  mums gali  atrodyti juokingos, tačiau vaikams jos, matyt, labai realios ir svarbios.Jiems rytojus dar neegzistuoja - jie gyvena tik šia diena.

                      Kieno vaikai įninka į narkotikus atsakyti paprasta: bet kieno. Visi vaikai gali būti sugundyti vartoti  narkotikus. Nesvarbu, iš kokios jie šeimos,į kokią mokyklą eina, kokių gabumų turi. Tai sunkiai paaiškinama.

                    Didesnės rizikos grupės šios:

  1. Ekonomiškai prastesnės gyvenimo sąlygos.
  2. Vaikai iš šeimų, kuriose piknaudžiaujama alkoholiu.
  3. Mažai žinantys apie riziką ir pasekmes.
  4. Turintys daug pinigų ir galintys nusipirkti.

            Iš narkotikų Lietuvoje labiausiai paplitusios kanapės. Po jų seka amfetaminas ir ekstazy.

            Yra mitas, kad vieną kartą pavartojus tikrai nieko neatsitiks. Taip galvoja dažnas eksperimentatorius. Jei narkotikų vartojimą būtų galima kontroliuoti,galbūt narkomanų apskritai nebūtų.

            Padėti narkomanams yra sunku. Jei narkomanas pareiškia norą gydytis, tai - žingsnis į priekį. Besigydandiems priklausomybę nuo narkotikų ir alkoholio  gydytojai neduoda jokių garantijų. Tai priklauso nuo paciento valios. Toks žmogus turi apsispręsti, ar yra pasiruošęs gyventi be stimuliuojamųjų medžiagų.

 

 

                                     Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Janė Kavaliauskienė

 

 

 

 

atgal