2022-2023 m.m. naujienos

Kompiuterinio raštingumo čempionatas

Šiandieniniame pasaulyje rašymas yra svarbesnis nei bet kada anksčiau. Plintant socialinei žiniasklaidai ir populiarėjant tinklaraščiams, kiekvienas turi galimybę dalytis savo mintimis ir idėjomis su pasauliu. Tačiau su šia išaugusia saviraiškos galimybe didėja ir atsakomybė rašyti taisyklingai, be klaidų. Juk žodžiai pristato jus, todėl svarbu įsitikinti, kad rašote kuo geriau.

„Mokėti taisyklingai parašyti žodį, padėti kablelį – išorinė ir palyginti maža (nors ir labai svarbi) gimtosios kalbos mokėjimo pusė. Vidinis kalbos mokėjimas – tai kalbos turinys, kurį mes suprantame kaip gebėjimą išreikšti savo mintis, būseną, nuotaiką. Vaikas gimtosios kalbos mokosi pagal principą: kalbu, skaitau, rašau“, – sako logoterapeutė I. Stankuvienė.

Šiuolaikiniame pasaulyje šalia tradicinio raštingumo lygiagrečiai eina ir kompiuterinis raštingumas. Jis  glaudžiai susijęs su šiuolaikinių informacijos technologijų atsiradimu ir vis platesniu jų taikymu įvairiose gyvenimo srityse: darbe, mokymosi įstaigose, namuose. Kiekvienam visuomenės nariui reikia turėti bent minimalių žinių ir gebėjimų dirbti kompiuteriu, kad gebėtų prisitaikyti prie greitai kintančių sąlygų, nejaustų atskirties mokymosi įstaigoje, darbe, visuomeninėje ir asmeninėje aplinkoje.

Taigi mokykloje labai svarbia kompetencija tampa gebėjimas greitai ir taisyklingai rašyti kompiuteriu. Greitas teksto rinkimas padeda sutaupyti laiko, o, rašydami taisyklingai, rodome pagarbą sau ir kitiems.

Todėl mūsų mokyklos penktokai noriai dalyvavo „Kompiuterinio teksto greito rinkimo čempionate“, kuris vyko sausio 23 dieną. Šiame čempionate moksleiviai tikrinosi savo sugebėjimus. Paaiškėjo, kad greičiausiai tekstą rinkti sekėsi A. Balčiūnui, taisyklingiausiai rinko L. Astromskas. Mokiniai buvo apdovanoti tai patvirtinančiais sertifikatais.

Jei jūs taip pat norite pasitikrinti, kaip sekasi rinkti tekstą, tai galite padaryti su šiomis priemonėmis:

https://www.livechat.com/typing-speed-test/#/

https://10fastfingers.com/typing-test/lithuanian

 

Mokytoja Liuda Mikelaitienė