2022-2023 m.m. naujienos

Integruotas projektas Europos kalbų dienai

Europoje kalbama daugiau nei 200 skirtingų kalbų. Visi supranta, kad, esant tokiai situacijai, labai svarbu mokėti keletą kalbų. Kalbų mokymasis atneša naudos ir jauniems, ir pagyvenusiems. Kitų kalbų mokymasis – tai galimybė geriau suprasti vienas kitą ir įveikti tautų skirtumus. Tam, kad žmonės atkreiptų dėmesį į Europos kalbų įvairovę ir savitumą, nuo Europos kalbų metų (2001 m.) bendra Europos komisijos ir Europos Tarybos iniciatyva pradėta kasmet  rugsėjo 26 d. švęsti Europos kalbų dieną.

Kalbų mokymasis labai svarbus ir mūsų mokyklos mokiniams. Kalbų mokytojų metodinės grupės susirinkime buvo nutarta, kad šiais metais visą rugsėjo mėnesį 5–10 klasių mokiniai vykdys integruotą projektą Europos kalbų dienai. Burtų keliu kiekvienai klasei teko po 3–4 Europos šalis. Visą mėnesį mokiniai grupelėse rinko informaciją apie įvairias Europos šalis.
Darbas sujungė visus mokomuosius dalykus. Mokiniai turėjo užrašyti šalies pavadinimą įvairiomis kalbomis, rinko svarbiausius faktus apie jiems atitekusią šalį, taip pat informaciją užrašė keliomis kalbomis (lietuvių, anglų, rusų, vokiečių), skaičiavo atstumą nuo Sūdavos kaimo iki tam tikros šalies sostinės, lygino šalių populiaciją, rinko informaciją apie tos šalies žymiausius sportininkus, komandas, mokslininkus. Įvairių dalykų mokytojai konsultavo mokinius. Surinkę reikiamą informaciją, jaunieji tyrinėtojai ją „supakavo“ į „lagaminą“. Šalių lagaminus eksponavome skaitykloje, vestibiulyje.

Pradinukai taip pat prisidėjo prie kelionės po Europą. Kartu su anglų kalbos mokytoja jie gamino oro balioną, kurio pagalba svajones paleido į visas Europos šalis, ir taip paminėjo Europos kalbų dieną.

Dėkoju mokiniams, mokytojams už aktyvų dalyvavimą ir bendradarbiavimą integruotame projekte. „Kelionių lagaminai“ puikiai pavyko, manau, jog mokiniai turėjo labai smagią galimybę daugiau susipažinti su viena Europos šalimi. Buvo džiugu stebėti mūsų mokinius, taip noriai dirbančius.

Vyresnioji anglų kalbos mokytoja Deimantė Paršaitienė