2022-2023 m.m. naujienos

Iššūkių savaitė „Esu atsakingas“ mokykloje

Lapkričio 14-20 d. mokykla dalyvauja savaitės iššūkių „Esu atsakingas“ veiklose, kurią organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Ši savaitė yra tarptautinei iniciatyvai „Globalaus švietimo savaitė 2022“ skirto renginių ciklo dalis. Visos savaitės veiklas koordinuoja ir mokykloms sudalyvauti pasiūlė LMNŠC Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus metodininkas Tomas Pocius ir Nacionalinės programos „The Duke of Edinburgh’s International Award Lietuva“ skyriaus neformalaus ugdymo organizatorė Viktorija Samukėnė. Savaitės tikslas – ugdyti už savo ir kitų socialinę gerovę atsakingą žmogų. Na, o svarbiausia yra įgyvendinti mokyklos bendruomenėje numatytas veiklas, kurios kiekvieną dieną bus vis kitos.

 

Pirmos iššūkių dienos „Augu sveikas ir stiprus“ veiklos skirtos paskatinti mokinius sportuoti, rūpintis savo fizine sveikata bei sveikai maitintis. 

 

Antradienio iššūkių savaitės „Esu atsakingas“ veiklos buvo orientuotos į psichinę sveikatą. Mokyklos psichologės Agnės pagalba buvo įrengti atsipalaidavimo, meditaciniai kampeliai, kur pertraukų metu vaikai buvo skatinami atsipalaiduoti, medituoti. Pradinių klasių mokinukus aplankė Sūdavos kaimo bendruomenės vaikų dienos centro „Ateitis“ vadovė Renata, kuri vaikams papasakojo apie jogą ir parodė keletą pratimukų, kaip atsipalaiduoti, nurimti, kai sunku susikaupti, užmigti. Veiklų vadovėms tariame nuoširdų AČIŪ ir sakome IKI iki kito pasimatymo.

 

Trečiadienį visa mokyklos bendruomenė turėjo galimybę prisiminti, kad kiekvienas turime būti atsakingas už švarią aplinką. Trumpai prisiminę iššūkio tikslą bei kaip rūšiuoti šiukšles, rinkome šiukšles Sūdavos kaimo apylinkėse. Pradinių klasių mokiniai ne tik tvarkė mokyklos aplinką, bet ir atliko kūrybines veiklas, dalyvavo „Kahoot“ varžytuvėse, žiūrėjo filmukus apie šiukšlių rūšiavimą. Visi vaikai sutiko, kad daug smagiau gyventi švarioje aplinkoje. 
 

Ketvirtadienis – ESU atsakingas mokyklos bendruomenės narys. Dienos veiklos skirtos skatinti patyčių prevenciją. 5-10 klasių mokinių komandos varžėsi patyčių prevencijos viktorinoje „Be patyčių“ ir kūrė žaismingą vaidinimą. Pradinių klasių mokinukai diskutavo, žiūrėjo filmus ir kūrė plakatus apie patyčias. Tokios veiklos tik suartina bendruomenės narius.

 

Penktadienis – ESU atsakingas už karo pabėgėlių gerovę ir integraciją. Diena skirta padėti nuo karo kenčiantiems asmenims, organizuoti labdaros ir aukojimo akcijas. Tai žinodami, jau nuo trečiadienio iki penktadienio vaikai, taip pat ir visi, kurie nori ir gali prisidėti prie aukojimo Vilkaviškio krašte gyvenančių ukrainiečių šeimų gerovei, aukojo įvairių maisto produktų, higienos priemonių ir kt. Penktadienį, po pamokų, mokyklos autobusiuku priemonės buvo nuvežtos į Raudonojo kryžiaus centrą Vilkaviškyje. Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie prisidėjo. Ačiū už jūsų gerumą. Na, o mes dėkojame raudonojo kryžiaus komandai, kurie mokyklai dovanojo žibintą. 

 

Savaitgalį taip pat kvietėme neužmiršti iššūkių savaitės „Esu atsakingas“ veiklų. Šeštadienį ne vienas prisiminė, kad esame atsakingi už savo šeimos gerovę. Mokiniai, kurie galėjo, susitiko su seniai nematytu giminaičiu, padėjo vyresnio amžiaus žmonėms nudirbti įvairius darbus. Kiti vaikai telefonu ar vaizdo skambučiu pasikalbėjo, pabendravo su draugais, giminaičiais, šeimos nariais, kurie gyvena ne tik tolimame Lietuvos kampelyje, bet ir užsienyje.

 

Sekmadienį mokyklos bendruomenės nariai atskleidė savo kūrybiškumą, talentą. Ne vienas šį savaitgalį dalyvavo sporto rungtynėse, Lietuvos vaikų ir moksleivių šokių grupių, ansamblių, šokių studijų konkursiniame festivalyje „Aguonėlė“. Kiti vaikai fotoaparatu fiksavo gamtos peizažą, gamino skaniausius patiekalus, sportavo, skaitė knygas, piešė, žaidė stalo ir kompiuterinius žaidimus, dresiravo augintinius, jodinėjo žirgais.

 

Džiaugiamės, kad iššūkių savaitės „Esu atsakingas“ tikslas buvo pasiektas. Tikrai įsitikinome, jog ugdome už savo ir kitų socialinę gerovę atsakingą žmogų.