2017-2018 m. m kronika

Penktokų edukacinė išvyka su tėvais į „Virbalio vartus“

Spalio 27 d. penktadienį, penktokai kartu su savo tėveliais (po pamokų) dalyvavo nuostabiose edukacinėse veiklose bendruomenės "Virbalio vartai" Senųjų amatų centre.

Bendruomenės "Virbalio vartai" Senųjų amatų centre vykdoma edukacinė programa „Duonos kelias“, kurios metu praėjo visą duonos kelią nuo žemės dirbimo iki duonutės patekimo ant mūsų stalo. Spėjo kuriam javų pėdui priklauso grūdai supilti maišeliuose. Susipažino su senoviniais įrankiais ir rakandais. Išgirdo daug patarlių, mįslių, prietarų susijusių su duona. Sužinojo, kokia duona kepama kitose šalyse. Patys rankinėmis girnomis malė grūdus duonai. Dalyvavo duonos kepimo procese, pamatė kaip iškūrenama duonkepė krosnis, patys susiformavo ruginės duonos kepalėlį ir iškeptą šiltą parsivežė į namus. Pasivaišino ten kepama rugine ir kvietine duona, mieliniu pyragu, gaspadinių spaudžiamu sūriu ir mušamu sviestu, bei tikrais suvalkietiškais lašiniais ir dešra, ir šiltu pečiuje keptu kugeliu. Skanavo bendruomenės narių renkamą ir ruošiamą ypatingą žolelių arbatą. Galėjo pakramtyti medaus pilno korio. Kol kepė duona susipažino su grindinių takų audimu, žvakių liejimu, virvių vijimu, turėjo galimybę paminkyti molį, pasukti galvą prie Mykolo galvosūkių.

Vaikai išvyko į namus pilni naujų žinių ir įspūdžių, o tėvai sakė, jog laukia vėl naujų popiečių kartu su vaikais. Buvo labai smagu. Taip turiningai pradėjome savo rudens atostogas.

 

 Penktos klasės auklėtoja Deimantė Paršaitienė