2017-2018 m. m kronika

Akcija "Žibantys moliūgai"

Ruduo - pats spalvingiausias metų laikas. Medžiai pasipuošia įvairiaspalviais lapais, žmonės iš daržų namo neša gėrybes. Šią visą savaitę 1-2-3 klasės mokinių rankų darbeliai iš daržovių puošė Sūdavos pagrindinės mokyklos Alksnėnų skyriaus mokyklėlę.

O 2017-10-26 dieną Sūdavos pagrindinės mokyklos Alksėnų skyriaus 1 -2 – 3 klasės mokiniai kartu su savo mamomis ir mokytoja L. Petrukaitiene dalyvavo Alksnėnų kaimo bendruomenės rengiamoje akcijoje „Žibantys moliūgai“. Ši graži akcija Alksnėnų kaime vyksta jau antri metai, kada bendruomenės žmonės gamina žibančius moliūgus. Tad mokinukai kartu su savo mamomis  pjaustė, skaptavo ir gražino šviečiančius žibintus- moliūgus. Moliūgai buvo perduoti bendruomenės pirmininkei D. Kulikauskienei. O moliūgo išskaptuotą vidų mokiniai nešėsi namo ir su mamytėm virė moliūgų sriubą. Šis bendras darbas mokiniams davė didelės naudos.

Ši diena mokiniams buvo skirta susipažinimui su moliūgais. Mokytoja mokiniams pasakojo moliūgo naudą žmogaus organizmui. Kartu išsiaiškinome, kokių vitaminų ir naudingų medžiagų  yra moliūge, kokių ligų galime išvengti jį valgydami, kokius patiekalus galima gaminti iš moliūgo. Vaikai pasakojo, kokius patiekalus gamina jų mamos. Taip pat kalbėjomės, kad „Helovino“ šventei žmonės pasigamina šviečiančius žibintus, kuriais puošia kiemus, namus, gatves. Kalbėjom, kad tai ne lietuviška šventė, bet ypač vaikai ją pamėgo, nes išvertus šį pavadinimą reiškia „Vaiduoklių šventė“ kurios metu vaikai dėvi specialius kostiumus ir vaikšto pas žmones sakydami: „Pokštas arba saldainis“. Norėdami būti drauge ne tik mokykloje, bet ir kaimo bendruomenės nariais, mes kartu su mamomis gaminome žibintus iš moliūgo.

Šis bendras darbas mokiniams davė didelės naudos. Džiaugiamės, kad visi kartu dirbdami galėsime papuošti savo kaimo centrinį kiemelį.

 

Užklasinę veiklą organizavo mokytoja L. Petrukaitienė.