2016-2017 m. m kronika

Lietuvos valstybės atkūrimo diena

123 metus Lietuvos valstybės nebuvo pasaulio žemėlapyje, tuomet 1918 m. vasario 16 d. dvidešimt Lietuvos Tarybos narių pasirašė dokumentą -  Lietuvos nepriklausomybės aktą.

Su Lietuvos Tarybos nariais mokyklos kolektyvą supažindino 5-8 klasių mokiniai, kurie pristatė po vieną Nepriklausomybės akto signatarą. Nepriklausomybės akto signatarų biografijos labai plačios,  todėl buvo pasirinktas tik vienas kitas faktas, kuris atrodė įdomesnis. Pavyzdžiui ar žinojote, kad pasirašant Nepriklausomybės aktą jauniausias buvo Kazys Bizauskas, kuriam tuo metu tebuvo 25 metai, ar kad signataras Justinas Staugaitis kunigaudamas Marijampolėje, įkūrė pirmąjį vaikų darželį Lietuvoje?

Po Nepriklausomybės akto signatarų pristatymo laukė jau tradiciniu tapęs protų mūšis. Šiemet protų mūšyje varžėsi trys burtų keliu sudarytos mišrios komandos. Protų mūšis „Iš Lietuvos istorijos“ buvo sudarytas iš trijų etapų. Pirmajame etape dalyviai šifravo, kokius istorinius faktus slepia paminklai. Antrajame - po duotomis užuominomis ieškojo svarbių Lietuvos istorijai žmonių. O paskutiniame etape bandė atsakyti į klausimus susijusius su iliustracijomis. Nugalėtojais tapo „Žalioji komanda“: aštuntokai Mykolas I. ir Evaldas R., Ernestas B. (7 klasė), Martynas L. ( 10 klasė), Pilviškių „Santakos“ gimnazijos IVb klasės gimnazistė Jurga R. bei geografijos mokytoja V. Simanavičienė. 

Netradiciškai paminėti Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną nutarė 5–7  klasių mokiniai paraginti lietuvių kalbos mokytojos Ritos Mykolaitienės. Vaikai tam ruošėsi labai atsakingai: kūrė, skaitė, rinko ir rašė ant iš spalvoto popieriaus iškirptų vėliavėlių gražiausias eiles Lietuvai. Vėliau iš mažų vėliavėlių parengė stendą. Mokiniai labai džiaugėsi galėdami išreikšti lietuvišką žodį su meile, pasididžiavimu ir pagarba lietuvių kalbai, Tėvynei. Taip pat mokyklos bibliotekoje veikė parodėlė skirta Lietuvos valstybės atkūrimo dienai.

 

Istorijos mokytoja Milda Viltrakytė