2016-2017 m. m kronika

Erasmus + projekto partneriai mūsų mokykloje

Sūdavos pagrindinė mokykla dalyvauja Erasmus + programos 2 pagrindinio veiksmo (KA2) bendrojo ugdymo sektoriaus tarpmokykliniame strateginės partnerystės projekte „COOPERATIVE TEACHING AND LEARNING TO CHANGE BEHAVIOUR: ECOLOGICAL FOOTPRINT AT SCHOOL“. Projekto tikslas – aplinkos apsauga ir saikingas gamtos išteklių vartojimas. Mokiniai, kartu su mokytojais, analizuoja gamtos išteklių poreikį, gamtos svarbą žmogui, žmogaus įtaką gamtai bei kitus ekologinius klausimus. Mokyklos atstovai, dalyvaudami šiame projekte jau lankėsi Italijoje, dabar atėjo laikas patiems priimti svečius.

Vasario 27 dieną į Vilkaviškio miestą atvyko Italijos ir Ispanijos šalių projekte dalyvaujantys mokiniai su savo mokytojais. Išlipę prie viešbučio ,,Širvinta“ atvykėliai jautėsi nedrąsiai, bet po kiek laiko įsidrąsinę pradėjo klausinėti vieni kitų vardų, siekdami rasti vaiką su kuriuo savaitę laiko gyvens.  Kai visi susipažino bei atrado savo laikinus globėjus, buvo nuspręsta šeimoms vykti į savo namus bei supažindinti svečius su vieta, kurioje jie apsistos. Kad artimiau susipažintų su šeimomis, kurių namuose gyvens, buvo organizuotas susitikimas boulinge.

Vasario 28 dieną mokiniai atvyko į mokyklą bei dirbo komandomis pagrindine šios programos tema – ekologija. Visą mokslo dieną sunkiai dirbę tokiomis temomis, kaip ,,Kam labiau reikia gamtos: kaime gyvenančiai moteriai ar miesto gyventojai?“ tiek mokytojai, tiek vaikai namo grįžo tokiu metu, kokiu įprastai grįžta Lietuvos mokiniai. Grįžę visi ėmė ruoštis blynų šventei- Užgavėnėms. Kai kurie išsipaišę veidus, o kiti tiesiog šiltai apsirengę mokiniai susitiko šventėje. Didelė grupė žmonių patraukė miesto gatvėmis, susipažino su įvairiomis Vilkaviškio vietomis. Eidami gatve karšto kraujo turintys ispanai traukė dainas savo kalba. Atėjus metui grįžti į namus, visi atsisveikino bei nuoširdžiai liūdėjo, jog taip greitai baigėsi diena.

Kovo 1 dieną, trečiadienį, visi vėl susitiko mokykloje ir dirbo temomis apie transporto žalą. Šįkart dirbo šiek tiek trumpiau, 12 valandą išvyko iš mokyklos bei patraukė Druskininkų miesto link. Po ilgos kelionės atvažiavo į Druskininkų mineralinius šaltinius. Čia turėjo galimybę paragauti įvairaus skonio mineralinio vandens. Po trumpo vandens degustavimo visi kartu patraukė keltis keltuvais per Nemuną. Nuostabus vaizdas pakerėjo visus. Ne tik ispanus bei italus, bet ir, atrodo, Lietuvą gerai pažįstančius lietuvius. Didžiausią įspūdį paliko sniego likučiai, kurie sunyko žaidimų metu.

Kovo 2 dieną šiek tiek padirbę ir aptarę žmonių veiklos poveikį aplinkai, mokiniai ir mokytojai vyko susitikti su Vilkaviškio meru, kuris labai draugiškai bei jaukiai sutiko svečius iš kitų šalių. Jis trumpai papasakojo apie Vilkaviškį, įžymias bei lankytinas vietas. Vėliau projekto dalyviai apsilankė ,,Virbalio vartuose“, kur dalyvavo edukacinėje programoje „Duonos kelias“. Daug sužinojo apie duonos kelią iki mūsų stalo. O kol pačių gaminta duona kepė senovinėje krosnyje, buvo galima užsiimti įvairiomis veiklomis: pinti juostas, austi, lieti žvakes ar lipdyti molio puodynes. Po valandos mokinius ir mokytojus pasitiko vaišėmis nukrautas stalas. Šviežia duona, rūkyti lietuviški lašiniai, bičių medus.

Kovo 3 dieną, penktadienio rytą, autobuse juntamas liūdesys. Paskutinė diena kartu, paskutinis pasibuvimas. Vykdami į Vilnių vaikai susidraugavo dar labiau. Pradėjo daugiau bendrauti ir daugiau kalbėtis tarpusavy. Net tie, kurie dalį laiko praleido nuošalyje, pradėjo vis labiau ir labiau įsitraukti į veiklą. Autobuse mokiniai žaidė stalo žaidimus ir visi jautė, jog atsisveikinti bus dar sunkiau nei buvo tikėtasi. Aplankėme Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedrą baziliką bei jos požemius, Valdovų Rūmus, Kaziuko mugę. Užsieniečiai buvo labai susidomėję vykstančia švente, ragavo įvairių lietuviškų skanėstų, pirko jų lauktuvėms. O po to teko atsisveikinti. Lietuviai dainavo lietuviškas dainas, taip išlydėdami svečius, per savaitę tapusius jų draugais. Kai kurie net nubraukė kelias ašaras. Slaptais rankų paspaudimais pasižadėjome palaikyti ryšį.

 

Sūdavos pagrindinės mokyklos 8 kl. mokinė Gabrielė Debesiūnaitė