2016-2017 m. m kronika

Akcija „Apibėk mokyklą“

Akcija „Apibėk mokyklą“ – tai Lietuvos pradinių klasių mokinių akcija, kurios tikslas – nepriklausomai nuo vaikų asmeninių ar fizinių galimybių paskatinti visus vaikus daugiau judėti, pagerinti jų fizinę ir psichinę sveikatą bei aktyvinti sveiką gyvenimo būdą. Mūsų mokykloje ji vyko rugsėjo 12-23 dienomis. Kiekvieną dieną 12 val. pradinių klasių mokiniai, jų mokytojos ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Janina Kavaliauskienė rinkosi mokyklos stadione ir 1,5 kilometro bėgo savo pasirinktu tempu. Tai nebuvo lenktynės, varžybos. Šis Bėgimo laikas – tai ir bendravimo laikas, kada galėjome pabūti kartu su savo draugais ar pabendrauti su mokytoju kitoje aplinkoje.

Prieš bėgimą mokytoja Alita supažindino dalyvius su bėgimo taisyklėmis: pristatė bėgimo maršrutą, bėgimo laiką, saugos taisykles ir tai, kad šiame bėgime neturi būti konkurencijos. Kiekvienas galėjo pasirinkti jam tinkantį judėjimo tempą. Buvo pasiūlyta bėgimą pradėti skautų tempu – 20 žingsnių eiti, 20 žingsnių bėgti ir t. t. Svarbiausia – dalyvių noras ir entuziazmas.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Janina Kavaliauskienė dar priminė judėjimo svarbą: „Judėjimas būdingas žmogui nuo pat gimimo. Gamta įpareigoja vaiką augti ir bręsti per veiklą, aktyvumą ir judėjimą. Visas jo organizmas ir nervų sistema tik tuomet normaliai vystosi ir funkcionuoja, kai vaikas juda. Šiuolaikinė gyvensena ne tik neskatina vaikų judėti, bet net juos riboja. Daugelio kartų vaikų mėgti judrieji žaidimai, tokie kaip „klasės“, „slėpynės“ ar „gaudynės“, „šokinėjimas per gumelę“ ir pan., užleido vietą kompiuteriniams žaidimams, išmaniesiems telefonams. Šiandieniniai mokiniai daug laiko praleidžia sėdėdami prie televizoriaus ir kompiuterio ekranų, į mokyklą jie dažnai atvežami automobiliais ar mokykliniais autobusais. Vaikai, nepatirdami judėjimo džiaugsmo ir negalėdami psichologiškai „išsikrauti“, tampa pasyvūs ir abejingi, prastėja imlumas informacijai, tokiems vaikams sunku susikaupti pamokų metu. Sumažėja jų atsparumas ligoms, susilpnėja raumenys ir raiščių sistema, formuojasi nenormali laikysena. Nejudėjimas – tai šiuolaikinių vaikų sveikatos rykštė. Vaikai turi judėti pagal savo fizines ir psichines išgales, laisvai, be didelės įtampos, pajusti judėjimo džiaugsmą ir malonumą. Bėgimas lavina motorinius įgūdžius, fizines ypatybes (vikrumą, greitumą, ištvermę, jėgą). Bėgant suaktyvėja raumenų, kvėpavimo, kraujotakos sistemos, medžiagų apykaita. Bėgiodamas vaikas įgyja bendravimo patirties ir susipažįsta su aplinka, gerėja emocinė savijauta“.

Kadangi akcijos „Apibėk mokyklą“ logotipe yra sportinis batelis, tai 2 klasės mokiniai paskutinę bėgimo dieną į mokyklą nešėsi savo išaugtą batuką, rudeninių gėlių puokštę ir mokykloje surengė „Pražydęs batas rudenio gėlėm....“ parodą.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Janina Kavaliauskienė ir pradinių klasių mokytoja Alita Balčiūnienė